Wykonanie
Nie wiem kto u mnie w domu wpadł na pomysł na takie ciasto...i dodatkowo ta nazwa :) :) :)Ciasto jest proste w wykonaniu, szybkie i smaczne :)Potrzebujemy tylko upiec
biszkopt, zrobić masę budyniową, kupić i rozłożyć "Delicje" i zalać wszystko
galaretką :)Zapraszam :)
Przepis:Będziemy potrzebować:
biszkoptkrem budyniowydelicje (duża paczka) smak dowolny2
galaretki agrestowe1.
Biszkopt (blaszka kwadratowa 25x25 cm)4
jajka12 dag
cukru10 dag
mąki pszennej5 dag
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaJajka z
cukrem ubijamy "na sztywno", przesiewamy do nich zmieszane
mąki z proszkiem. Wszystko delikatnie mieszamy i wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy w temperaturze 160-170 stopni przez około 30 minut (do "suchego patyczka")2. Krem budyniowy:1/2 litra
mleka2 łyżki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżka
cukru waniliowego2
żółtka2-3 łyżki
cukru pudru250g
margaryny1/2 szklanki
mleka wymieszać z
mąkami,
cukrem waniliowym,
cukrem i
żółtkami. Resztę
mleka zagotować i połączyć ze składnikami. Ugotować
budyń. Ostudzić. Zmiksować
margarynę na puch i dodawać po łyżce budyniu ucierając na jednolitą masę.W tym cieście "poszłam na łatwiznę" - nie miałam czasu, żeby zrobić masę budyniową, więc wykorzystałam masę z paczki, z Delecty, o smaku Tiramisu. Została przygotowana zgodnie z przepisem na opakowaniu. Z wykorzystaniem tej masy ciasto dostało innego smaku :)3. Delicje układamy ciasno obok siebie. Na blaszkę 25x25 wykorzystałam dużą paczkę (4 sztuki zostały do zjedzenia). Smak delicji dowolny. U mnie
malinowe.4.
Galaretki rozpuszczamy w nieco mniejszej ilości
wody (tak dla pewności). Ja dla dwóch
galaretek przygotowałam 750 ml
wody. Nie dodawałam już
żelatymy.Na upieczony, ostudzony
biszkopt wykładamy masę. Na masę układamy (dość ciasno) delicje. Ciasto chłodzimy w lodówce i czekamy aż
galaretka zacznie się tężeć. Tężejącą
galaretkę wylewamy na ciasto i chłodzimy.Ciasto zaraz po wykonaniu jest suche. Kolejnego dnia wilgotnieje i przechodzi
smakami :)Życzę smacznego :)